! Vi skjærer feller til de fleste skibredder ! 

Viktig informasjon til kjøp av feller.

Alle våres feller er fra østerriske Kohla, en av verdens største og mest anerkjente produsenter. Kohla leverer bl.a. til merker som Völkl, Marker, Atomic, Kästle, Fischer, Salomon, DPS, La Sportiva, Armada, Hagan Ski og mange andere.

Grunnet den veldig sterke stillingen i markedet kan Kohla feller tilbys vesentlig rimeligere enn sine tilsvarende konkurrenter!

 

Feste av feller til skiene – limfri eller lim?

Fellene tilbys som limvariant eller limfrie vacuum base feller. Generelt fungerer alle feller på markedet mest pålitelig som limvariant. Limfrie feller – uansett produsent – har en funkssjonssikkerhet som er begrenset av visse temperaturområder og luftfuktighet. Disse feller kan miste feste til skia under ugunstige værforhold som meget lave temperaturer og/eller høy luftfuktighet. I perioden mars til juni med stabilere temperaturforhold over eller nær null grad, er limfrie feller en god og lett håndterbar opsjon under de fleste dager.

 

Pleie / vedlikehold av feller.

Den festesiden til limfrie feller bør regelmessig renses med Kohla Vacuum Base cleaner .

Limen på standard feller holder en god stund om disse ikke rulles opp eller utsettes for smuts. Limfeller sitter fortsatt godt på skia selvom festefølelsen til skia blir mindre. Det er ikke nødvendig at feller sitter som støpt til skia, spesielt ikke når en bruker feller i geometriskt cut, der fellekonturene følger skiens geometri og utnytter hele ski overflate. Feller som dekker helle skiarealet vil gi mulighet til å klattre brattere oppover og forkorte turen betydelig – forutsatt personen har nok kondis.

Ved nedkjøring kan fellenes limsider legges imot hverandere før disse plasseres i sin oppbevaringspåse. For limfrie feller bør en bruke fellepåse med fleece som kan brukes for å støve av festesida. For limfeller er det best med standard fellepåse .

Ved hjemkomst skal fellene tørkes godt for å unngå mugg også oppbevares limt mot begge sider av en beskyttende plastfolie (protective foil) . Ikke legg fellene til tørk over en ovn, men tørk dem sakte ved romtemperatur.

For å motvirke en reduksjon i fellenes hydrophobe egenskaper bør en regelmessig anvende en spesiell impregneringsmidel (Skin impregnation). Dette vil begrense/forhindre at fellene etterhvert suger seg fullt med vann, at snø fester seg mot fellene. Glideegenskapene til fellene vil da optimeres og fellenes vekt vil holdes lavt. I tillegg vil glideegenskapene optimeres ytterligere ved regelmessig bruk av fellevoks (skin wax). Samtidig vil danning av snøklumper på fellene reduseres.

Om limen på fellene skal fornyes, så skjer dette enkelt ved bruk av limoverføringstape (glue transfer tape).

Husk at skituren vil bli ekstra fint om skien vil bli lett å skjøte med p.g.a. velpleide feller.

Vær også obs! på at feller trenger en god stund for å bli gått inn før dem oppnår sine beste glide vs. festeegenskaper.

 

Ferdig kuttete feller eller gjør-det-selv kutt.

Fast-Sports AS tilbyr deg professjonell skjæring av forskjellige typer feller også ferdigkuttete feller til Hagan Ski.

Alternativt kan du lage dine egne fell fra et sett av våres Kohla Universalfeller (multifit feller). Lengden rekker til skjæring av 1 par og holder til en skilengde opptil 190 cm. Du må bare sjekke at fellenes bredde klarer dekke mesteparten av skia.

 

 

Fellenes beskaffenhet.

Nylon feller generellt av den billigste varianten, men vil gi et meget dårlig gli. Derfor har vi valgt ikke å selge disse.

Mixmohair feller er en blanding av Mohair og Nylon (Kohla: 65% Mohair + 35% Nylon). Mohair resulterer i meget gode glideegenskaper, mens Nylonbestanddelen virker hydrophob og forhinderer oppbygging av snø og is og at vann penetrerer inni fellene. For turgåere som ikke er så raskt underveis er dette det beste valget.

For øvete, treningsfolk og konkurransedeltakere, så er 100 % Mohair det beste valget. Forutsatt optimal vedlikehold, så vil fellene gi deg raskest fremkomst. Men ved meget langsomt gåing, vil fellene være mere utsatt for oppbygging av snø.